VerDieping systemische blik op relaties en potentieel

Gnothi Seauton – Ken Uzelve – één van de drie principes die op de muren van de Apollo tempel in Delphi gebeiteld stonden. In alle eenvoud toepasselijk en een uitdaging voor iedereen in onze omgang met anderen en in ons werk. En niet in de laatste plaats voor de manier waarop wij invulling geven aan leiderschap.

— Ken Uzelve

De invloed van het familiesysteem
Mensen die met mensen werken, zijn onderdeel van systemen en komen dus systemische dynamieken tegen. Krachten die vaak onbewust je communicatie, je houding en je handelen beïnvloeden. Hoe je reageert is een afspiegeling van wat je hebt geleerd in het familiesysteem waarin je geboren bent. Je kan niet niet meenemen wat je ooit nodig had om groot te kunnen groeien in dat systeem.

Welk potentieel mocht niet mee doen?
Waar het stokt of waar je vastloopt, is daar waar je tot dan toe nog niet aan voorbij hebt weten te groeien. In wezen krijg je hiervoor continu herkansingen. Een systemische blik kan een nieuwe ruimte openen door je vraag of blokkade te onderzoeken vanuit de context van het systeem van herkomst, je familiesysteem. Ontdekken wat ooit nodig was wat nu in de weg lijkt te staan of niet meer voldoende is. Vragen die we daarbij kunnen stellen gaan over wat niet mee mocht doen of welk potentieel nooit geleefd is.

Groeien in je leiderschap
Leren welke overdracht, gevoed door je familiesysteem, je onbewust projecteert op een ander en hoe deze de relatie beïnvloedt, geeft je de ruimte om te groeien in je leiderschap. Als leidinggevende is het in dit opzicht dan ook onmisbaar om jezelf te kennen. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor je persoonlijke groei en leiderschap, maar ook voor de groeimogelijkheden en de kwaliteit van het leiderschap van je team.

“Wat de grootste indruk op mij gemaakt heeft tijdens het Power of Presence programma, is het systemisch werk. Inzichten die al sluimerden, besef ik door het echt voelen en ervaren in de opstelling nog veel meer. Nooit geweten dat het niet erkennen van de overleden tweelingbroer van mijn moeder zoveel impact heeft op mijn leven als tweeling. Er is echt iets verschoven in mijn bewustzijn en dat voelt bevrijdend”.

In dit voorbeeld van een oud PoP deelnemer heeft het systemische principe ‘iedereen of alles hoort erbij’ zich doen gelden. We noemen dit onbewuste loyaliteit. Hiervan zijn in de praktijk ontelbaar veel voorbeelden van bekend.

Twee dagen systemische verdieping
Tijdens de tweedaagse VerDieping systemische blik op relaties in je werk, gaan we dieper in op wat aan de orde kwam in de gastworkshop ‘Potentieel systemisch belicht’ tijdens het Power of Presence programma.

Je onderzoekt vanuit systemisch perspectief je persoonlijke vraagstuk in werk of privé aan de hand van aanwezige dynamieken en patronen, waardoor bewustzijn en ruimte wordt vergroot voor het ontwikkelen van jouw potentieel.

Herkenning en inzicht staan centraal, er is geen goed of fout. We werken aan de hand van cases die deelnemers zelf inbrengen. We werken met opstellingen (representatie via personen) als systemische werkmethode, waarbij gewaarworden en ervaren van de invloed van systeemdynamiek centraal staat. Direct en zuiver, zonder te veel woorden. Het groepsproces zorgt ervoor dat we met en van elkaar leren, in vol vertrouwen.

“De onverwachte inzichten die ik met systemisch werk heb opgedaan hebben mij behoorlijk geraakt. Het effect is dat ik mij vanaf dat moment vrijer, voldaan en autonomer ben gaan voelen. In mijn werk vaar ik nu meer mijn eigen koers.”

Wanneer
Woensdag 11 en donderdag 12 oktober 2023

Waar
De Boerenstee
De Steeg 6, Woudenberg

Investering
Programma: EUR 650,- excl BTW
Verblijfs- en overnachtingkosten: EUR 400,- incl BTW

Begeleiding
Deze tweedaagse wordt begeleid door systemisch trainer en coach Jet Centeno en Jacqueline van Onzenoort van Power of Presence. Kijk op de pagina team voor meer informatie over hun achtergrond.

Aanmelden