Dream, Dance en Deliver

dream dance deliver

Laatst hoorde ik iemand de 3D’s noemen: Dream, Dance en Deliver. Het sprak me meteen aan: makkelijk te onthouden, een mooie verbinding tussen abstract (dream) en concreet (deliver) en er zit beweging (dance) in en dat associeer ik weer met energie en plezier. De 3D aanpak past wat mij betreft heel goed bij een wendbare of lerende organisatie: continu leren en ontwikkelen en continu eerste stappen voorwaarts zetten; continu in beweging zijn om  een hoger doel te realiseren.

Verschil met Deming Circle

3D spreekt ook de rechter hersenhelft en hart en buik aan om vanuit verbeeldingskracht en creativiteit in beweging te komen. Dit ervaar ik meer dan in de Deming Circle Plan, Do, Act, Check. Plannen is wat anders dan dromen en doen. Dat associeer ik meer met de linkerhersenhelft van plannen en voorspellen. Acteren associeer ik niet direct met dansen en plezier. Het check moment mis ik dan weer bij de 3D. Reflectie tussen verschillende stappen voorwaarts, vind ik juist erg waardevol. Even uitrusten na het dansen en kijken wat er geleerd kan worden van de andere dansers en checken of de beweging nog steeds bijdraagt aan de droom, maakt 3D nog krachtiger.

Het bruist van de energie

Taal doet er toe. In elk woord zit een eigen energie en uitnodiging. Waar 3D voor mij toe uitnodigt, is het ontsluiten van energie en potentieel. Waar dromen worden gerealiseerd, ontstaat voldoening en blijdschap. En als we in beweging blijven om dromen in de praktijk te brengen, is het mogelijk om organisaties te creëren waar het bruist van de energie. De cultuur van een organisatie weerspiegelt immers het energieniveau van de mensen die er werken.

Foto © Helene Kock