VerDieping oosterse filosofie en non-dualiteit

Daarbuiten, achter alle gedachten van goed en kwaad, van meer en minder, van beter en slechter, is een veld. Daar zal ik op je wachten.

— Rumi

filosofie van het oosten en non-dualiteit

De kracht van stilte
Mijn recente ervaringen met Vipassana meditatie en Non dualiteit retraites hebben een enorme impuls gegeven aan het ontwikkelen van deze VerDieping. Verder ben ik blij dat Priya haar bijdrage wil leveren vanuit haar (medische) expertise en haar (Indiaanse) afkomst; wij zullen de retraite samen begeleiden.
Wij hebben gekozen voor een driedaagse zodat we op dag twee niets hoeven, noch aankomen, noch vertrekken en hierdoor meer ruimte hebben voor langere periodes van stilte en gewoon Zijn.

Meer verticaal en filosofie van het Oosten
Tijdens het programma Power of Presence heb je kennis gemaakt met elementen van de (ontwikkelings)psychologie van het westen en met de filosofie van het Oosten. Zoals in de naam ligt opgesloten, gaan we verder en dieper in het traject van bewust-zijns-ontwikkeling. Als we verdieping zoeken dan betekent dit de beweging van afdalen, diepte zoeken; dus meer verticaal Zijn en minder Doen. Het accent zal gedurende deze drie dagen meer liggen in de benadering vanuit Oosters filosofie en het creëren van rust, stilte, ontspanning, beweging; allemaal randvoorwaarden zodat het bewuste Zijn zich kan laten zien.

Van Tweeheid naar Eenheid
Vanuit de persoonlijkheid identificeren we ons met lichaam, denken en voelen. Vaak krijgen we hier te maken met de situatie van twee-heid. Als we in de omgeving iets zien, horen of ruiken wat we niet goed vinden, liever anders willen of willen veranderen dan is er een verschil tussen wat ik wil en hoe het werkelijk is: twee-heid.

Dit kan ook in jou plaatsvinden. Je ervaart een gevoel of een gedachte die je niet zou willen voelen of willen denken. Ook hier is er een verschil tussen wat jij wilt en hoe het op dat moment in werkelijkheid is; ook twee-heid. Je aanvaardt niet volledig de werkelijkheid van dat moment en zo ontstaat er in jou een “gevecht”, een verdeeldheid tussen dat wat is en hoe jij het zou willen.

Het pad van non-duale bewustzijnsontwikkeling gaat niet over het veranderen van de situatie, gedachten of gedrag. Je hebt, en je bent, geen probleem. Jouw ontwikkeling vindt plaats door de volledige aanvaarding van jezelf en dat wat is. Alleen aanwezig zijn en blijven bij alles wat zich voordoet in je gewaarzijn. Lichaam en Geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Lichaam volgt geest en geest volgt lichaam. Een rustig lichaam draagt bij aan een rustige geest. We gaan oefenen om meer en meer af te stemmen op het centrum van gewaarzijn dat instaat is om de fluctuaties van de geest (denken en voelen) waar te nemen; en zich hiermee niet te identificeren.

Werkvormen
In deze drie dagen gaan we aan de slag met jouw gewaarwording en wat zich in het hier en nu bij jou aandient. Vanuit de non-duale visie dat alles al aanwezig is en dat ontspanning van de geconditioneerde persoonlijkheid (niet doen) het pad van ontwikkeling bevordert zullen we “werken” met verstilling, reflectie, ontspanning, iedere dag Yoga, zelfonderzoek, en meditatie. Al deze vormen zijn erop gericht om meer ontspannen aanwezig te zijn in je lichaam. Hierdoor verdiept het contact met wie je in essentie bent en raken je lichaam en Geest diep ont-spannen. Tijdens deze dagen zullen we bewegen, tijd in stilte doorbrengen en bewust stilstaan bij het hart van de filosofie van Yoga; de Yoga-Sutra’s.

Voor wie
Deze 3-daagse VerDieping is bedoeld voor deelnemers aan het leiderschaps¬programma Power of Presence en voor mensen die een verdieping zoeken in de bewustzijnsleer, willen leren mediteren of hun meditatie weer willen oppakken of verdiepen.

Enkele reacties van deelnemers

“Wat een ontspanning, inzichten en wat een helderheid heb ik ervaren. Het helpt me om nog meer vanuit ontspanning te kunnen werken in de turbulente werkomgeving.”

“Ik heb hier de beweging gemaakt van hoofd naar hart en buik en realiseer me dat hiermee ander leiderschap mogelijk is.”

“Ik heb aan deze lijve ervaren hoe fysiek, mentaal, emotioneel en zingeving met elkaar samenhangen en ik heb geleerd hoe ik mezelf nu meer kan ontspannen”.
“De kracht van stilte….. ik heb er geen woorden voor! Mind-blowing!”

“Ik heb nu op een dieper niveau ervaren wat jullie bedoelen met ‘power of presence’: doen vanuit zijn”.

“Opnieuw impactvol en verdiept enorm op de essentie van Power of Presence.”

Wanneer
25-27 juni 2024

Locatie
Hofstede Hooybroeck
De Steeg 7, Woudenberg

Investering
Verblijfskosten: EUR 575,- incl BTW
Programma: EUR 700,- excl BTW

Begeleider
De begeleiding is in handen van Wijnand Schreurs en Priya Govindarajan.

Aanmelden