Het voordeel van een boekenkast vind ik dat af en toe je oog valt op een ‘golden oldie’. In dit geval De creatiespiraal van Marinus Knoope. Wat een huzarenstukje heeft hij daarin afgeleverd over het natuurlijke proces van creëren: de wijze waarop je van idee tot manifestatie komt.
De creatiespiraal is een kringloopmodel dat de 12 stappen van wens tot werkelijkheid beschrijft. Zodra er een wens is vervuld en het hele proces is doorlopen, ontstaat er vanzelf een nieuwe wens en begint alles weer opnieuw. We hebben immers voortdurend wensen, verlangens en intenties. De creatiespiraal is een mooie concrete uitwerking van de wet van intentie: alles begint met een een ongemanifesteerd beeld wat uiteindelijk tot manifestatie gebracht wordt. Het is een heel proces dat begint bij wat ook wel aangeduid wordt met ‘binnen’, en overgaat in ‘buiten’.
Het proces van de 12 stappen begint bij wensen en eindigt bij ontspannen.
Wij hebben deze vreugde net aan den lijve mogen ervaren met het bouwen van een tuinhuis.
De 12 stappen hebben we als volgt doorlopen:
- Wensen: er komt een wens op vanuit een innerlijk verlangen
We hadden al langer het verlangen om een grotere plek aan de rand van de tuin te hebben: het lekkerste plekje voor de late middagzon. Het idee van een tuinhuis ontstond, wat voor onze kinderen meteen een chillplek kan zijn. - Verbeelden: je fantaseert over de gewenste werkelijkheid
Een eerste schets was snel gemaakt: een schuurtje voor de grasmaaier en glazen puien erin zodat er ook in de winter gechilld kan worden. De schets is door een bevriende tekenaar snel tot een technische tekening omgetoverd om vervolgens een vergunning aan te vragen bij de gemeente. - Geloven: je gelooft dat de wens uiteindelijk vervulbaar is.
Na 6 weken was er groen licht vanuit de gemeente en konden we echt geloven dat we het tuinhuis konden realiseren. - Uiten: je treedt met je wens naar buiten en vertelt het anderen.
De kinderen waren ook erg enthousiast en begonnen al te bedenken wat ze allemaal konden doen in het tuinhuis. Er moest in elk geval ook een TV in komen zodat er gegamed kon worden. - Onderzoeken: je gaat op zoek naar ideeën, mensen, informatie en andere zaken die je verder kunnen helpen.
Maatwerk bleek erg kostbaar te zijn, dus zijn we overgestapt op een standaard maat. De bestelling was net op tijd voor de houtprijzen met 30% stegen. Een aannemer vinden in deze tijd was nog een hele klus, maar gelukkig had onze favoriete aannemer tijd. - Plannen: je maakt een eerste plan om concrete actie te ondernemen.
- Beslissen: je neemt een bepaald besluit om te gaan handelen.
De planning in juni was perfect: precies voor de vakantieperiode van de kinderen. - Handelen: je gaat aan het werk om het plan ten uitvoer te brengen en je zet je tijd, energie en talenten voor deze zaak in.
Zo fijn als je het bouwen van een tuinhuis zonder bouwtekening kunt uitbesteden aan vakmensen. - Volharden: je zet door ondanks de problemen die je wellicht tegenkomt.
Diepe buiging voor de vakmannen die ondanks regen en zon, tekort aan palen en ingewikkelde aanleg van elektra doorgezet hebben. Super om elke dag de voortgang te zien. - Ontvangen: het doel is bereikt en je ontvangt naast het gewenste wellicht ook waardering en felicitaties.
Vol trots laten we het nieuwe tuinhuis aan vrienden en buren zien. Het mooiste was de primeur: een BBQ met vrienden in de late middagzon. Hier was het ons om te doen en het is nog mooier geworden dan we hadden bedacht. - Waarderen: geniet er met volle teugen van, je hebt er tenslotte een hele weg voor afgelegd. Dit is de tijd van feesten en vieren.
De jongens hebben er al geslapen met vrienden en het gamen met vrienden is ook een groot succes. - Ontspannen: je bent voldaan en komt tot rust, totdat er op een dieper niveau een nieuwe wens tot rijping komt.
Als we iets goed kunnen, is het tot rust komen in het tuinhuis. Laat de vakantie nu maar echt beginnen!
Twee keer per jaar (najaar en voorjaar) start een nieuwe groep met het leiderschapsprogramma Power of Presence. In dit programma leer je onder meer hoe belangrijk de intentie is waarmee je werkt. In dit artikel gaan we nog wat dieper in op het begrip intentie.
Foto © Helene Kock