Ho’oponopono, hokus pokus pas

Een boek wat al een tijdje ongelezen in mijn boekenkast staat is Zero Limits, over de Hawaïaanse methode ho’oponopono waarmee je overvloed, gezondheid, innerlijke rust en vrede kunt bereiken.

Mijn sceptische en nuchtere stem hebben ervoor gezorgd dat ik het boek een tijdje links heb laten liggen. Nu wilde ik toch meer weten over hoe psychiater dr. Hew Len de meest gevaarlijke psychopaten en criminelen zonder behandelplan of therapie genas. Deze mensen waren veroordeeld voor de meest gruwelijke misdrijven en zaten opgesloten in een zwaar beveiligde afdeling van een psychiatrisch ziekenhuis in Hawaï. Voor zijn komst was het een onmogelijke plek om te werken met een hoog ziekteverzuim onder het personeel. De gevangenen zaten de hele dag in isoleercellen met nauwelijks activiteiten. Regelmatig vonden incidenten met geweld plaats tegen het personeel en de ene na de andere psychiater vertrok. Tot dr. Hew Len kwam.

Hij leek niks te doen, deed geen psychologische testen of behandelingen. Wat hij deed was mensen transformeren met de kracht van liefde. Hij nam de dossiers van de cliënten door en reinigde deze voortdurend door de Self-I-dentity ho’oponopono methode. Kort samengevat komt de methode neer op het continu herhalen van het volgende mantra: ik hou van je – vergeef me alsjeblieft  – het spijt me – dank je wel. Het is een proces van berouw, vergeving en transformatie waarin fouten goed gemaakt worden. Volgens de methode komt een fout voort uit gedachten die door pijnlijke herinneringen uit het verleden zijn aangetast. Ho’oponopono is erop gericht om de energie van deze pijnlijke gedachten of fouten die onbalans of ziekte veroorzaken, los te laten. Met bijzondere wapenfeiten tot gevolg: op twee na werden alle gevangenen ontslagen uit het ziekenhuis en de afdeling werd uiteindelijk gesloten.

100% Verantwoordelijk
Waar ho’oponopono in essentie van uit gaat dat als iets zich in jouw omgeving voordoet, het ook in jou weerspiegeld wordt en dat jij 100% verantwoordelijk bent voor wat er zich in jouw leven voor doet. Zo gaat deze methode er ook vanuit dat je als coach of therapeut 100% verantwoordelijk bent voor de problemen van jouw cliënten. Je kunt foute gedachten in de ander omzetten door ze om te zetten in jezelf. Kortom: het is een probleemoplossend proces wat in jouzelf plaatsvindt. Zo kon Dr. Hew Len de geesteszieke delinquenten genezen. Hij werkte niet met hen, maar aan hen, via zichzelf.

In de nulstaat zijn zero limits
De methode gaat ervan uit dat we in essentie allemaal puur zijn, zonder programma’s of herinneringen. Dat is de nulstaat en daar zijn zero beperkingen. Tijdens ons leven bouwen we programma’s of herinneringen op met blokkades en beperkingen. Wanneer we een programma in iemand zien, wordt dit ook in ons weerspiegeld. De uitweg is om het te reinigen. In het oude Hawaïaanse genezingsproces vraagt het individu liefde om de fouten in hem te corrigeren. De energie van de liefde zorgt uiteindelijk voor de transformatie. Je verzoekt als het ware liefde om de verkeerde herinneringen om te zetten naar niets, naar zero. Herinneringen moeten eerst gewist worden. Zolang herinneringen aanwezig zijn in het onderbewustzijn, verhinderen ze de nulstaat. Ik hou van jou – is de code die de genezing ontgrendelt.

Universele principes
Hoe geloofwaardig vind ik deze methode? Want op het eerste gezicht klinkt het onwaarschijnlijk dat het werkt. Maar ik herken toch ook een aantal universele principes in wat Dr. Hew Len beschrijft.

Bijvoorbeeld het principe van eenheid of pure potentialiteit: we zijn allemaal met elkaar verbonden en alles bestaat uit energie. Langs die weg kan ik me vinden in de weerspiegeling van energiestaten in verschillende mensen.

Het principe van overeenkomstigheid zegt dat wat er in de ‘buitenwereld’ gebeurt, op een of andere manier weerspiegeld wordt in ons persoonlijke leven. Jouw gedachten en handelingen weerspiegelen zich in het universum en wat er in het universum gebeurt, wordt op een of andere manier in jou gereflecteerd.

En zo zegt het universele principe van trilling dat alles wat bestaat een eigen uniek trillingspatroon heeft dat uitgezonden wordt: elke gedachte, emotie of gemoedstoestand heeft een eigen patroon van trillingen. Onze gedachten en emoties en onze bewuste en onbewuste overtuigingen bepalen onze trillingen en daarmee wat we uitzenden.

Transformatie
De hoogste trilling is pure liefde en daarmee is de energiefrequentie van liefde hoger en krachtiger dan die van haat of angst. Gelijke patronen of frequenties hebben de neiging om met elkaar mee te gaan trillen. Hogere trillingen kunnen op deze manier lagere trillingen transformeren en zo kan liefde dus bijvoorbeeld angst transformeren.

Experiment
Als ik echt met een open mind en hart naar deze methode wil kijken, vraagt het om er een tijdje mee te oefenen. De essentie zit in de woorden: ik hou van jou. Dat zeg ik vaak genoeg tegen mijn man, kinderen, familie en vriendinnen. Waarom zeg ik dan ook niet in mezelf als ik een knellend patroon herken bij een ander in plaats van dat ik er met een oordeel een diskwalificatie van maak. Het is de moeite waard om dit experiment eens een tijdje aan te gaan. Doe je met me mee?

Ik hou van jou.