Kan vrije energie de energietransitie tot een energierevolutie maken?

planeet aarde

Het boek Vrije energieEnergie van de 21e eeuw: schoon, veilig, goedkoop en onbeperkt van Jeane Manning & Joel Garbon (geschreven in 2009 en in 2020 vertaald in het Nederlands omdat de tijd er nu rijp voor lijkt te zijn) heeft mij geïnspireerd:

  • Het boek laat zien dat er al vele decennia uitvindingen gedaan zijn door energiepioniers die het mogelijk maken om een oplossing te bieden voor de energie- en klimaatcrisis in de wereld met goedkope, schone en werkelijk duurzame energievoorziening wat door de schrijvers als ‘vrije energie’ wordt geduid. Oftewel energie die vrij beschikbaar is uit het beschikbare energieveld (kwantumveld) en waarvoor geen fossiele of duurzame brandstoffen nodig zijn. Als dit werkelijk waar mogelijk is, vraag ik me af wat er voor nodig is om als mensheid deze transformatie ook daadwerkelijk door te maken?
  • Ik begeleid al jaren veel mensen en teams in de energiewereld en ik heb met deze mensen niet eerder gesproken over de mogelijkheid van Vrije energie. Ik ben door het boek nieuwsgierig geworden naar hoe onze deskundigen in de energiewereld aankijken tegen de beloften die in dit boek gedaan worden? Is het werkelijk mogelijk en haalbaar als we de collectieve intelligentie van deze energiebedrijven benutten om de belofte van Vrije energie dichterbij te brengen?

Weerstand tegen verandering

Het heeft indruk op me gemaakt om te lezen hoeveel weerstand de pioniers en uitvinders hebben ondervonden bij het geaccepteerd krijgen van hun uitvindingen. De weerstand tegen verandering in de energiesector is volgens de schrijvers blijkbaar recht evenredig met de rijkdom en de politieke invloed in die sector. Er zijn dan ook heel wat belanghebbenden die profiteren van de energiesector, zoals eigenaren, bouwers en werknemers van elektriciteitscentrales, raffinaderijen, pijpleidingen, tankstations en niet te vergeten de overheden die belastinginkomsten ontvangen van brandstof- en elektriciteitsbedrijven.

Wat is waar en niet waar? Wat is haalbaar en realiseerbaar en wat is niet mogelijk of betaalbaar? Wat weten of denken jullie hierover?

Bewustzijn als sleutel?

Binnenkort verschijnt ook een tweede boek van Jeane Manning met als titel Verborgen energie dat in gaat op de reden waarom Vrije energie nog niet beschikbaar is in de wereld. Dit boek blijkt vooral uiteen te zetten dat dit vooral te maken heeft met het bewustzijnsniveau van de mensheid als geheel; dat Vrije energie pas werkelijk tot ontwikkeling kan komen als er in de wereld steeds meer draagvlak is voor het achterlaten van de ‘oude wereld’, het oude paradigma van schaarste en eigen belang. Ligt ook voor het mogelijk maken van Vrije energie de sleutel bij het bewustzijn van mensen?

We moeten de verandering worden die we in de wereld willen zien – Mahatma Gandhi