Vrede in de wereld vraagt om innerlijke vrede

innerlijke vrede

Christina von Dreien is een grote inspiratiebron voor mij als voorbeeld van iemand met een sterk verruimd bewustzijn. Christina is een jonge vrouw uit Zwitserland. Ze is hooggevoelig en paranormaal begaafd en geeft op een hele eigen manier betekenis aan de nieuwe tijd en geeft richting aan wat vanuit haar perspectief nodig is om de balans te herstellen in de wereld.

Er zijn inmiddels vijf boeken verschenen vanuit haar naam, waarvan de eerste twee door haar moeder zijn geschreven over haar bijzondere kinder- en tienerjaren. Drie andere boeken zijn geschreven door Christina zelf en zijn inmiddels allemaal in het Nederlands vertaald. Het is Christina’s missie om haar visie vanuit haar verruimde bewustzijn met haar holistische wereld- en mensbeeld uit te dragen in de wereld.

Innerlijke vrede

Onderstaande tekst over oorlog en vrede schreef ze onlangs (juni 2022) in een van haar nieuwsbrieven met de strekking dat wereldvrede alleen kan bestaan als er innerlijke vrede is in onszelf en dat je hiermee alleen bij jezelf kunt beginnen.

De situatie in de wereld is een grote spiegel voor de hele mensheid. Er zijn veel oorlogen, ook al worden ze niet allemaal met raketten en tanks uitgevochten. Als we zien dat er oorlog is in de wereld, betekent dit dat de mensheid iets in haar bewustzijn heeft, waardoor zoiets überhaupt kan gebeuren.
Als de mensheid collectieve innerlijke vrede zou hebben, zou zoiets niet kunnen ontstaan. Maar de mensheid heeft deze innerlijke vrede nog niet.

Ieder van ons is een deel van de mensheid. Als we collectieve vrede willen, moeten we bij onszelf beginnen. We kunnen ons afvragen:
• Waar ben ik niet in vrede met mezelf en mijn leven?
• Waar vergeef ik mezelf of anderen nog niet?
• Waar heb ik nog geen vrede met mijn verleden?

Alleen wijzelf kunnen beslissen dat we onze innerlijke rust willen vinden. Niemand anders kan dat voor ons doen. Het is onze verantwoordelijkheid om voor onszelf te beslissen wat we echt willen. In ons persoonlijk leven en in de wereld. Het is belangrijk dat we onszelf eraan blijven herinneren dat we vrede willen. Dat we meer liefde, compassie en begrip willen voor alle levende wezens hier op aarde en dat dit begint met zelfliefde en compassie voor ons zelf.

Als we willen dat de oorlog op aarde stopt, moeten we de oorlog in onszelf beëindigen. Alleen als wij als mensen innerlijke rust hebben, is het op een bepaald moment mogelijk dat vrede op aarde op de lange termijn blijft bestaan. We kunnen andere mensen niet dwingen om te veranderen. Maar we kunnen onszelf veranderen op weg naar meer innerlijke vrede.

Ik herken dit in mijn coachpraktijk: het activeren van zelfcompassie en zelfliefde loopt als een rode draad door de coachtrajecten die ik begeleid. De persoonlijkheid, met haar gedragspatronen en de innerlijke criticus die deze gedragspatronen van het afgescheiden zelf in stand houden met allerlei kritische boodschappen over jezelf, kun je alleen ont-wikkelen of liever gezegd transformeren, als je de beweging maakt van je hoofd met haar denken en controlemechanismen naar je hart en gevoelscentrum. Het (energetische) hart als centrum van liefde, compassie en hiermee dus ook van zelfliefde en zelfcompassie, biedt de weg naar innerlijke vrede.

Vanuit de positie van waarnemer

Het gevoelige hart – wat vaak geraakt of gekwetst is geweest in het verleden – weer open stellen voor het vinden van innerlijke vrede in jezelf, is tegen de neigingen en gewoonten in van de persoonlijkheid. Deze beweging vraagt daarom ook om een verruimd bewustzijn, waarin iemand vanuit de waarnemerspositie leert kijken naar zichzelf en zijn of haar mechanismen. Bewustzijnsontwikkeling is wat mij betreft dan ook de sleutel tot vernieuwend leiderschap en naar meer innerlijke balans en vrede. Vrede in de wereld begint dan ook bij innerlijke vrede.

Wil je meer weten over onze visie en aanpak om te komen tot bewustzijnsontwikkeling? Lees dan meer over het Power of Presence leiderschapsprogramma.