Het ontwikkelen van je persoonlijkheid vraagt om je bewust te worden van de manier waarop je je geïdentificeerd hebt met wie je wel en wie je niet wilt zijn. Dit proces vindt in de kinderjaren grotendeels onbewust plaats. Persoonlijkheid is afgeleid van het woord persona wat in het Latijn masker betekent. Deze parabel uit het boek Maskermaker van o.a. Wibe Veenbaas, geeft op een treffende manier dit ont-wikkel en ont-masker proces weer.
Er kwam een man uit een vergelegen dorp bij de Maskermaker. De tocht vanuit het dorp naar de plek waar de Maskermaker woonde, duurde 7 dagen en nachten, een tocht vol ontberingen. De Maskermaker vroeg waarvoor de man kwam. De man vertelde dat hij graag een blij masker wilde hebben, omdat hij zo vaak te horen kreeg dat hij chagrijnig keek.
De Maskermaker was een wijs man, hij keek de man uit het verre dorp lang aan en vertelde hem vervolgens over de kracht van het masker. Hij zei: realiseer je dat als je het blije masker te lang draagt, je hem niet meer af krijgt. Ondanks deze waarschuwing wilde de man toch graag het masker hebben.
De Maskermaker ging aan de slag met het masker en had deze de volgende dag al af. De man was helemaal gelukkig met het blije masker en zette het direct op. Het paste perfect, de Maskermaker was tenslotte een vakman.
De man ging terug naar zijn dorp en lange tijd hoorde de Maskermaker niets van hem. Tot op een dag de man uit het dorp weer bij de Maskermaker kwam. “Waar kan ik je deze keer mee helpen?’’, vroeg de Maskermaker aan de man met het blije gezicht. De man begon te vertellen dat hij in eerste instantie heel gelukkig was met het masker. De mensen uit het dorp reageerden er positief op en hij kreeg veel complimenten over hoe vrolijk hij was en hoe makkelijk in de omgang. Maar hoe meer tijd er verstreek, hoe minder prettig de man zich voelde. Hij gaf toe dat hij de kracht van het masker had onderschat en de waarschuwing van de Maskermaker niet serieus had genomen. Hij vertelde dat hij het masker in het begin continu had gedragen omdat de mensen er zo positief op reageerden. Maar toen het minder prettig begon te voelen en hij het masker af wilde zetten, was het al te laat, toen ging het niet meer. En daarom ben ik nu hier, zei de man uit het dorp, ik hoop dat jij een manier weet waarop het masker af kan, want ik wil er graag van af.
De Maskermaker keek de man uit het dorp opnieuw lang en onderzoekend aan. En hij zei niets, want hij was een wijs man. De Maskermaker droeg de man op naar een speciale ondergrondse grot te gaan om daar drie dagen en nachten te verblijven. Hij ging wat proviand halen voor de man en gaf het aan hem. Tevens gaf hij de instructie om daarna weer bij hem terug te komen. De Maskermaker zag de man op pad gaan met hangende schouders en een sloffend loopje.
Drie dagen later kwam de man uit het dorp terug bij de Maskermaker. Hij kwam al fluitend en met een stevige pas aanlopen. Hoe is het met je? Vroeg de Maskermaker. Het gaat goed met me, zei de man uit het dorp, ik heb in deze drie dagen en nachten ingezien dat het geen zin heeft om een ander masker op te zetten als ik me anders voel dan het masker wil uitdrukken. Het zorgt ervoor dat ik het contact met anderen verlies en dat wil ik helemaal niet. Na deze woorden zei de Maskermaker niets, hij knikte en glimlachte en nam de man uit het dorp eenvoudigweg het masker af. De man uit het dorp bedankte de Maskermaker en ging vrolijk terug naar zijn dorp.
De relatie tussen je persoonlijkheid en het masker dat je de buitenwereld toont, komt aan bod tijdens het leiderschapsprogramma Power of Presence. Kijk voor meer informatie over de inhoud op de pagina van het programma.