Bucketlist: to do or to be

bucketlist

Laatst vertelde iemand mij dat hij op vakantie met zijn zoon een bucketlist had opgesteld. Hij liep tegen zijn pensioenleeftijd aan en had een lijst opgesteld van dingen die hij nog wilde doen in zijn leven. Op deze lijst stond onder andere een trektocht naar Santiago de Compostella en samen met zijn zoon parachutespringen. Hij stuurde me een foto van zijn sprong uit het vliegtuig en van zijn voettocht met een hele grote glimlach.

Ik vroeg hem later hoe hij wilde dat zijn collega’s hem zouden herinneren bij het afscheid van zijn werk en hoe zijn zoon hem zou herinneren als vader. In dit gesprek ontdekten we dat het naast wat je doet ook gaat over wie je bent. Dat het ook belangrijk is niet alleen een ‘to do’ bucketlist te maken maar ook een ‘to be’ bucketlist.

Wie je wilt zijn is ook een bewuste keuze die je elk moment opnieuw kunt maken. Jaren geleden las ik een quote: ‘Wees aardiger dan nodig’. Deze quote heeft me al veel mooie ontmoetingen gebracht, gewoon in de winkelstraat of in de supermarkt. Wie kies jij te zijn?

Trage vragen

  • Wie wil je zijn?
  • Welke relatie wil je met je collega’s?
  • Hoe wil je zijn in de relatie met je kinderen en met je familie?
  • Hoe wil je zijn als mens?
  • Wie kies jij te zijn als mens?

Foto © Helene Kock