Wu Wei: doen door ‘niet doen’

wuwei

Vanuit ons westerse doen en laten denken we vaak dat we dingen kunnen veranderen door dingen te doen. Actie te ondernemen. Geen woorden maar daden. Handen uit de mouwen. Niet lullen, maar poetsen. We zijn geneigd aan het gras te trekken als we willen dat het harder groeit.

Niet doen is echter minstens zo belangrijk als doen. Soms veranderen dingen door niets te doen. In het taoïsme is deze houding van doen door niet doen bekend als Wu Wei: handelen door niet-handelen. De oorsprong van Wu Wei ligt in de manier hoe dingen in de natuur werken: gras groeit, een vogel vliegt, zonder ogenschijnlijke moeite of inspanning. In de natuur beweegt alles met een bepaalde energie in een bepaalde richting. Het taoïsme gaat ervan uit dat wat we doen vaak de natuurlijke orde verstoort.

Niet doen ≠ niets doen

Niet doen is iets anders dan niets doen. Niet doen is een bewuste keuze vooralsnog niets te doen. Te wachten. Dat vereist juist een staat van wakker zijn en aanwezig zijn met volledige aandacht. En het werkt. Het gras staat het hoogst als we terugkomen van vakantie.

In presence zijn

Het principe van niet doen, passen we toe tijdens ons leiderschapsprogramma Power of Presence. Sterker nog, het is de essentie van in Presence zijn: met volledige aandacht zijn bij de energie, het gevoel of de emotie of datgene dat zich aandient. Juist het niet doen, biedt ruimte voor transformatie.

Dat terwijl we vaak gewend zijn over gevoelens en emoties te praten en ze te analyseren. Zeker als we gevoelens en emoties als negatief ervaren, willen we er zo snel mogelijk bij weg. Dit lost echter niks op.

In het Engels zeggen ze zo mooi: What you resist, persists. Als we met onze aandacht en adem ruimte geven aan de gevoelens en emoties die we als negatief ervaren, krijgen deze gevoelens en emoties de ruimte om te reguleren. Om te stromen en dat is wat emoties zijn: energy in motion.

Meer weten over het leiderschapsprogramma Power of Presence? Klik hier https://powerofpresence.nl/

Foto © Helene Kock