Zo ervaar je meer ontspanning, openheid en kracht

trilling - energiefrequentie

Wij werken in onze programma’s vanuit het holistische wereldbeeld. Hierbij gaan we ervan uit dat alles bestaat uit energie. Het interessante hiervan is dat we er hiermee van uit gaan dat ook alle gevoelens, emoties en gedachten uit energie bestaan. Deze energie heeft een bepaalde frequentie, een bepaalde trilling. Een gesprek is als het ware een energetische uitwisseling tussen mensen.

Hoge en lage trillingen

Nu zijn er hoge en lage trillingen en ook in emoties, gedachten en gevoelens kun je onderscheid maken in hoge en lage trillingen. Zo heeft angst een lage trilling en heeft onvoorwaardelijke liefde de hoogste frequentie. Alle lage trillingen voelen als weerstand en krimp. De geest wordt afgesloten, spanning in het lichaam neemt toe, we houden energie vast wat leidt tot stress, overleven en disbalans. Hoge trillingen daarentegen voelen als kracht en expansie. We ervaren ontspanning, openheid, kracht en flow. Dit is zoals het leven is bedoeld.

Verhoog je trilling door bewustzijnsontwikkeling

Je kunt je trilling verhogen door je bewustzijn te verruimen. Elke keer als we ons bewust worden van patronen, overtuigingen en concepten die ons in een lage trilling houden, kunnen we dit loslaten waardoor onze trilling stijgt. Hiermee zijn ook bewustzijnsniveaus in trillingsfrequenties weer te geven.

David Hawkins (1913-2020), een Amerikaanse wetenschapper, heeft onderzoek gedaan naar bewustzijnsniveaus en zijn bevindingen omgezet naar een Scale of Consiousness oftewel bewustzijnsschaal. In zijn boek Power vs. Force (2014) omschrijft hij de menselijke bewustzijnsniveaus. Dit model heeft de vorm van een piramide die verdeeld is in zeventien horizontale lagen. Deze bewustzijnsniveaus lopen van een ‘laag bewustzijn’ naar een ‘hoog bewustzijn’. Het bovenste gedeelte van de piramide staat voor het ultieme bewustzijn, de onderste laag voor het laagste bewustzijn. Elk bewustzijnsniveau of level correleert met specifieke emoties, gedrag, gedachten, overtuigingen, attitudes en wereldbeelden.

Elke verhoging op de bewustzijnsschaal, ook al is het maar met een paar punten, geeft meer gevoel van kracht, welzijn en geluk en kan alles radicaal in je leven veranderen. Ik denk dat het belangrijkste werk dat we als mensen kunnen doen is om ons individueel niveau van bewustzijn te verhogen. Wanneer we dit doen, verspreiden we hogere bewustzijnsniveaus aan iedereen om ons heen. 

Hoe verhoog je je trillingsfrequentie?

Onze trilling wordt automatisch hoger als we ergens blij mee zijn. Als er iets moois in ons leven gebeurt of als we iets doen wat ons goed doet. Als je je ergens goed bij voelt, als je ergens van geniet, als je een nieuw inzicht opdoet, stijgt je trilling vanzelf. Door simpelweg gelukkig te zijn of zoals Christina von Dreien, een Zwitserse jonge vrouw die is geboren met een multidimensionaal bewustzijn, zegt: “Je hoeft niet altijd een reden te hebben om gelukkig te zijn. Je kunt het ook gewoon zijn”. Christina roept in haar boeken op om vanuit ons hart te leven en om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor een wereld die beter in balans is. Als je echt je hart volgt, stijgt je trilling vanzelf. Pas als een grote groep mensen hun trilling verhogen richting onvoorwaardelijke liefde, kan de balans in de wereld herstellen. Zij geeft in haar boeken hele praktische tips hoe je je eigen trilling kunt verhogen:

 • Een optimist zijn
 • Vanuit je hart leven
 • Vergeven, liefhebben, dankbaar zijn, accepteren
 • Volgens de behoeften van je ziel leven; je eigen zielspad volgen
 • Dingen opruimen die je niet meer nodig hebt
 • Bewuster omgaan met jezelf en je omgeving
 • De vrije wil van anderen accepteren
 • Je met mensen en dingen omringen die je goed doen
 • Je lichaam ontgiften
 • Voor jezelf denken en met een kritisch oog naar de massamedia kijken

In ‘We are peace’ geeft ze 24 tips met behulp waarvan je je eigen trilling, en dus ook de wereldwijde trilling, kunt verhogen zodat er vrede in de wereld kan komen – zowel in het klein als in het groot. Je kunt de pdf hier lezen en downloaden.

Trage vragen:

 • Op welke manier neem jij verantwoordelijkheid voor jouw persoonlijke trilling?
 • Volg jij je eigen zielspad?

In het leiderschapsprogramma Power of Presence staat bewustzijnsontwikkeling centraal. Het bewust worden en los laten van beperkende overtuigingen en gewoontepatronen van de persoonlijkheid, het onderzoeken van je diepere intentie en het leven vanuit het hart zijn hierbij een aantal onderdelen die bijdragen aan het verhogen van je trillingsfrequentie. Meer weten? Zie www.powerofpresence.nl

Foto @ Helene Kock